Lipoliza

SMANJITE OBIM ŽELJENE REGIJE

Šta je lipoliza?

Lipoliza predstavlja minimalno invazivnu nehiruršku injekcionu metodu topljenja lokalizovanih masnih naslaga, kombinacijom aktivnih supstanci koje se aplikuju direktno u višak masnog tkiva i na taj način redukuju isti.

Pojava lipolize datira iz 1952. godine, nastala je u Francuskoj, a zvanično je priznata 1987. godine i stavljena u spisak medicinskih procedura.

Zakažite besplatne konsultacije

Kako lipoliza, tj. lipolitici deluju?

Čime se radi lipoliza:

Za lipolizu se koriste lipolitici koji kao glavnu supstancu sadrže phosphatydincholin (PPC), enzim koji razlaže zid masne ćelije, pri čemu dolazi do resorpcije sadržaja masne ćelije i njegove eliminacije.

Način rada i broj tretmana:

Nakon pregleda lekara i indikovanja lipolize korišćenjem tankih iglica aplikuje se lipolitik direktno u lokalizovane masne naslage koje dovode do topljenja istih u željenoj regiji. Trajanje procedure zavisi od tretirane regije, uglavno traje od 30-60 minuta. Broj tretmana zavisi od količine masnog tkiva. Za potpuni rezultat preporučuje se serija od 4-6 tretmana sa razmakom od mesec dana.

Mehanizam delovanja:

Lipolizom se postiže kompletna destrukcija masnih ćelija, u okviru koje se razgrađuje zid masne ćelije i vezivne pregrade , tako da u tretiranoj regiji dolazi do redukcije masnog tkiva. Aplikovanjem lipolitika dolazi do topljenja masnih ćelija i oslobađanja masnih kiselina, koje hidrolizuje i čini ih rastvorljivom u vodi. Masne kiseline van ćelijski predstavljaju signal da makrofagi ubrzano dolaze na mesto delovanja i odnose masne kiseline u jetru gde se daljim metabolizmom izbacuju iz organizma.

Efekat lipolize

Lipoliza predstavlja tretman kojim se gubi obim željene regije bez redukcije kilograma. Podjednako se radi i kod muške i kod ženske populacije, tretiranjem različitih regija.

Kontraindikacije za primenu lipolize:

  • Trudnoća i dojenje
  • Infektivna stanja
  • Kožna oboljenja u predelu tretirane regije
  • Maligniteti u akutnoj i medikamentoznoj fazi

Neželjeni efekti lipolize: Neželjeni efekti su veoma retki, može se javiti lokalizovana bol nalik upali mišića u predelu injektovanja; crvenilo i otok koji su kratkotrajnog karaktera i prolaze za par dana. Neretko se kao neželjeni efekat opisuju i potkožni čvorići koji se povlače prilikom blage masaže.

Najčešće tretirane regije

Podbradak

Obično je dovoljno 4-5 procedura. Kao rezultat lice postaje mlađe, povećava se elastičnost kože, konture dolaze do izražaja i koriguje se podbradak.

Nadlaktice

Lipoliza se često koristi i za korigovanje ruku, ramena i podlaktica.

Stomak

Lipolitici deluju tako da zatežu siluetu, sužavaju struk i ispravljaju „muffin top“, odnosno masne naslage oko bokova.

Butine

Lipoliza omogućava da stanjite bedra, kako sa spoljašnje strane, tako i sa unutrašnje, kao i da eliminišete celulit sa njih.

Regija kolena

Lipolizom je moguće ukloniti lokalne nedostatke – prekomerni nabor iznad kolena, preobimni listovi.

Nakon odrađene serije zabeležavaju se rezultati u vidu gubitka obima u zavisnosti od regije od 3 do 12 cm.

Šta je potrebno raditi nakon lipolize?

Nakon lipolize možete da nastavite svoje uobičajne aktivnosti, uz povećan odmor par dana nakon intervencije.
Ne savetuje se konzumiranje alkoholnih pića i napitaka sa kofeinom u periodu od 24 h kao i boravak u solarijumima, saunama i parnim kupatilima i fizčka aktivnost u periodu od 48 do 72 h nakon intervencije.
Savetuje se povećan unos tečnosti, korekcija ishrane i limfna drenaža nakon 72 h.

X